Там - де небо торкається землі
Для студентів та викладачів спеціальності 242 «Туризм», канікули – це час який вони використовують на екскурсії та захоплюючі подорожі.
Цього разу туристичний маршрут був прокладений на вершину Українських Карпатах – г. Жид-Магуру.
Жид-Магура (інша назва – Магура-Жиде) – вершина в Українських Карпатах. Розташована в західному напрямку села Буковець на межі Свалявського і Міжгірського районів у гірському масиві Полонина Боржава.
Висота гори над рівнем моря 1517м. Схили густо вкриті прадавніми лісами, в переважаючій більшості – буковими.
А вище – розлогі полонини вкриті заростями кущів чорниці. Ягоди якої збирають у липні та серпні.
Тому і ми побувавши на вершині не могли спуститись вниз, щоб не зірвати і посмакувати таку красу. У народі ці ягоди називають яфинами, збирають іх вручну або за допомогою спеціальних гребінців. Ягода сама по собі-справжній вітамінний бум. Тому вона і отримала назву «чорне золото Карпат». У її складі знаходяться: залізо, магній, кальцій, марганець, органічні кислоти та вітаміни (А, В,С). До речі, вона вважається рекордсменом серед інших продуктів за кількістю антиоксидантів.
Вона є сировиною для різних галузей харчової і кондитерської промисловостей. З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад. Чорниця відноситься до дуже хороших медоносів, що дає багато нектару.
Подорож була цікавою та незабутньою.
Мар’яна Пиринець, викладач
туристичних дисциплін