СВЯТКУЄМО 100-ЛІТНІЙ ЮВІЛЕЙ

У навчального закладу, як і в кожної людини, є свій день народження, своя біографія, певні етапи, що відіграють особливу роль у його житті.
Ювілей є перехрестя минулого, теперішнього і майбутнього. Сьогоднішній вік  нашого колежду – це 100 років з часу заснування, помножених на долю кожного, кому аграрний заклад  став Alma mater!
Так як засіяна нива має заколоситися, а посаджене дерево дати плід, так і розпочата з Божого благословення сто років тому попередниками справа підготовки фахівців сільського господарства продовжується, бо має благородну мету і несе в собі найважливіше – турботу про людство та його добробут.
Природа не терпить застою, тому кожен, хто самовіддано виконав свою працю, сьогодні є частиною славетної історії нашого закладу.
Сьогодні нам виповнюється 100.  Багато це чи мало? З погляду історії – то лише мить, для навчального закладу – це пора розквіту, а з погляду людини – довгий відтинок часу, упродовж якого кілька поколінь викладачів самовіддано торували нелегкий шлях підготовки аграрних  працівників: це  незлічені лекції, семінари, екзамени, це тисячі випускників, які разом з дипломами отримали путівку в життя.
100… Протягом усіх цих років,  і особливо останнього десятиліття, утверджувався незаперечний авторитет закладу.
Нелегкими були роки його становлення.
Далекий 1921-ий. Закарпаття переходить  під юрисдикцію Чехословаччини. У цей час у селі Домбоки Мукачівського округу створюється  державна фахова господарська школа, яка була покликана забезпечувати край кваліфікованою робочою силою, готувати фахівців для сільського господарства. Багато зусиль і здібностей  довелось докласти першому директору Лакесу Теодору, щоб організувати навчальний процес.
Минули роки, і  9 липня 1946 року на базі колишньої школи було створено Мукачівський сільськогосподарський технікум з агрономічним відділенням. З часом були відкриті відділення механізації, зоотехнічне, бухгалтерське відділення та відділення фельдшерів ветеринарної медицини.
Упродовж багатьох років існування навчальний заклад кілька  разів реорганізовувався, змінювалась його назва, відкривались нові спеціальності.
Нині наш коледж  –  це сучасний навчальний заклад, у якому здобувають освіту близько дев’ятиста студентів денної і заочної форм навчання. Очолює його заслужений працівник ветеринарної медицини України –  Юрій Садварі.
Наш заклад – це перш за все люди, це історія в обличчях і особистостях. Саме вони  створюють і зберігають традиції, примножують його здобутки.
Якісний освітній процес, фахову підготовку студентів забезпечує педагогічний колектив закладу, який налічує 87 викладачів, серед яких 14  кандидатів наук, 29 викладачів-методистів, 49 викладачів вищої  категорії, які присутні сьогодні у цій святковій залі на урочистостях з нагоди нашого ювілею.
Image

Розділити радість знакової події зібралося чимало поважних гостей, серед яких Станіслав Ніколаєнко – ректор НУБіП України, академік Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор; Дмитро Шинкарук – проректор з науково-педагогічної роботи НУБіП України, доктор філологічних наук, професор, заслужений працівник освіти України; Оксана Барановська – вчений секретар НУБіП України, кандидат економічних наук, доцент, заслужений працівник освіти України; директори відокремлених структурних підрозділів НУБіП України та навчальних закладів Західного регіону, ветерани та випускники. Дорогих гостей зустрічали   хлібом-сіллю викладачі  та студенти коледжу. 

Image

До початку урочистостей поважне товариство  оглянуло навчальні кабінети та лабораторії, ознайомилося з матеріально-технічною базою  ветеринарної клініки,  зокрема ними було відвідано клініку дрібних тварин, музей з організації ветеринарної справи, продегустовано продукцію бджільництва.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Не оминули гості і  дослідно-демонстраційне поле, високотехнологічний яблуневий сад, геодезичний полігон.  Станіслав Миколайович та представники ректорату НУБіП України  поспілкувались зі  студентами.

Image
Image
Image
Окрім делегації з Національного університету на урочистості завітали: Василь Іванчо – перший заступник голови Закарпатської обласної ради, Іштван Петрушка, Ігор Шинкарук  – заступники голови Закарпатської ОДА, Мар'яна  Марусинець  – директор Департаменту  освіти, молоді та  спорту Закарпатської ОДА, Михайло  Лабош  – голова Мукачівської районної ради,  Святослав Туз – перший заступник голови Мукачівської райдержадміністрації, Тетяна Щербан – ректор Мукачівського державного університету, Володимир  Стибель – ректор Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З.Гжицького, Катерина Шовш – директор фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ, директори відокремлених структурних підрозділів НУБіП України, Ганна Кулик – голова Закарпатської обласної профспілки працівників АПК та інші.
Розпочалося святкування з благословення отця Василя Копина, декана Мукачівської греко-католицької єпархії та архімандрита Іларія, настоятеля Красногорського монастиря.
За традицією  урочисту подію продовжив очільник навчального закладу Юрій Садварі, який зазначив, що сьогоднішній ювілей – це свято, коли студент, випускник, викладач, співробітник нашого колективу, кожна людина, котра серцем і душею, долею і своїми справами долучилася до цього чудового навчального закладу, почуває себе членом однієї великої родини, ім’я якої – Мукачівський фаховий  коледж.
Image
 –  Колектив коледжу має ще чимало цікавих задумів, далекосяжних планів, спрямованих на вдосконалення підготовки фахівців аграрної галузі, є бажання працювати, є енергія пізнання і творення. А це, звичайно, чималі складові успіху.
       –Вірю в наш навчальний заклад, захоплююся талановитими особистостями: студентами, викладачами, випускниками, які примножують славу коледжу. Адже історію творять люди, - люди закохані в свою працю, свій край, державу.
 Вітаючи всіх зі святом, керівник побажав міцного здоров’я, творчої наснаги і невичерпної енергії, жити у мирі та злагоді зі світом і собою.
Зі щирими словами вітання, подяки за сумлінну творчу працю та вагомі здобутки на освітянській ниві упродовж сторічної історії існування звернувся до присутніх Станіслав Ніколаєнко – ректор НУБіП України. Маючи нагоду, Станіслав Миколайович вручив педагогічному колективу Почесну грамоту та цінний подарунок, а також нагородив кращих викладачів.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

З  ювілеєм вітали колектив і нагороджували  працівників керівники місцевої влади. До вітання приєдналися директори  вищих навчальних закладів області, відокремлених структурних підрозділів Університету, голова Закарпатської обласної профспілки Ганна Кулик.

Image
Image
Атмосферу святкового настрою створювали аматорські студентські колективи, виступи яких вирізнялися жанровою різноманітністю: вокальні номери  від ансамблю «Барвінок» і студентки Єлізавети Береш, поетичне декламування студенткою Корнелією Штефаньо, романтичний вальс «Ніжність» та запальний хіп-хоп, який представив танцювальний колектив «Мінімаксі». Приємним подарунком колективу став вокальний виступ Маріанни Сухолової та Юрія Леся.
 Шлях, який пройшов наш коледж за 100 років, заслуговує на повагу. Це живий літопис наполегливої, натхненної, творчої праці викладачів та студентів  до визнання своєї ролі у суспільстві.
А секрет успіху такої життєдайної енергії, великого творчого потенціалу, наснаги та вміння педколективу,  –   це і історичне минуле, і бурхливе сьогодення, і віра в майбутнє освіти України, що допомагають осмислити сенс життя.
 
Аліса Чорі,  Ольга Біляк

Контактна інформація

вул. Масарика Т. (Матросова), 32 м. Мукачево Закарпатська область 89600, Україна

  • dummy +38 050 692 27 81

  • dummy makollege@gmail.com

Підписка на новини

Введіть свою електронну пошту, і ми надішлемо вам більше інформації

Search