21 вересня в усьому світі відзначають Міжнародний день миру

У 1981 році Генеральна Асамблея ООН  проголосила Міжнародний день миру. Починаючи з 2002 року, відповідно до резолюції A/RES/55/282, Міжнародний день миру відзначається щорічно 21 вересня як день загального припинення вогню і відмови від насильства. Кожного року 21 вересня в ООН проводяться святкові заходи, які традиційно включають в себе Ходу миру. Хода  покликана змусити людей не тільки задуматися про мир, але і зробити щось заради миру.
Про який мир можна казати, якщо в центрі Європи з 2014 року, йде справжнісінька війна. Російський агресор атакує Україну з 2014 року. З лютого 2022 року російська орда розпочала широкомасштабний геноцид українського народу прямо на очах усієї світової спільноти. Ракетні удари по всій території України, десятки тисяч жертв серед мирного населення, сотні убитих дітей, зруйновані школи та лікарні, цілі міста. Випускаючи з 24 лютого 2022 року по її землі та населенню більш ніж 50 тисяч великокаліберних снарядів на добу. Грабуючи і ґвалтуючи все на своєму шляху.
 Це мир?
Для деяких з нас мир - це повсякденна реальність. На наших вулицях спокійно, наші діти ходять до школи. Там, де підвалини суспільства міцні і не має рашистів, безцінний дар миру може ніким особливо і не помічатися.
Проте для дуже багатьох людей у сучасному світі цей дар - не більше ніж казкова мрія. Вони живуть в кайданах атмосфери нестабільності та страху. Для них-то здебільшого і існує цей день.
Невід’ємною частиною урочистостей є символічний передзвін Дзвону миру та хвилина мовчання в пам’ять про тих, хто загинув у військових конфліктах.
У якості емблеми до Міжнародного дня миру, використовують зображення білого голуба з оливковою гілкою. Її творцем є Пабло Пікассо. Вперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 році. Зображення виконано за мотивами біблійної легенди про те, що Господь в знак примирення після Великого Потопу надіслав в Ноїв ковчег голубку з гілочкою оливи.
 
Image
День миру в Україні встановлений Указом Президента № 100 в 2002 році і відзначається щорічно 21 вересня –  Всесвітній день миру. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтверджує відданість країни ідеалам миру.
Image
Події років останніх війна, тероризм, військові витрати, глибокі суперечності, що розділяють народи і окремих людей у всьому світі, зумовили небувалу актуальність Міжнародного дня миру сьогодні.
Міжнародний день миру – заклик до примирення, порозуміння, спільної роботи по зміцненню стабільності, дотримання прав і свобод людини.
 
 
Нехай буде мир в усьому світі, мир усім нам, нашому регіону, нашим домівкам, і нехай кожен день буде присвячений тільки йому!
 
Бібліотекар
 Г.З. Крамгольц

Контактна інформація

вул. Масарика Т. (Матросова), 32 м. Мукачево Закарпатська область 89600, Україна

  • dummy +38 050 692 27 81

  • dummy makollege@gmail.com

Підписка на новини

Введіть свою електронну пошту, і ми надішлемо вам більше інформації

Search