Які почуття у вас викликає це дивне створіння? Очевидно на вашому обличчі з’являється посмішка коли ви дивитеся на цю милу мордочку. А чи знаєте ви, що їхня назва походить з латинської мови. Лемурами називали душі померлих, які не знаходили спокою в царстві бога мертвих Плутона і блукали по ночах, наводячи дикий жах на древніх римлян. У них навіть було спеціальне свято за назвою Лемурія, що проводилося 9, 11 і 13 травня з метою захистити себе від цих злих духів. Коли у XVI столітті перші європейці опинилися на Мадагаскарі, їх вразили спритні нічні жителі тропічного лісу з величезними очима, що світяться в темряві. Як тут було не згадати про повір’я древніх римлян? Мандрівники назвали цих тварин лемурами.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЛЕМУРІВ
-
Лемури живуть лише на Коморських островах і Мадагаскарі. В живій природі більше ніде їх не можна зустріти.
-
У природі існує більш ніж 60 видів лемурів. Хоча примати зазвичай дуже схожі на людей, але лемури найменше схожі на нас.
-
Найменшим з відомих нам лемурів є мишачий лемур (Microcebus). Він важить не більше 30 грамів, а довжина його тіла без хвоста не більше 10 сантиметрів.

- Тулуб мишачого мікроцебуса розміром близько 13 см, хвіст – 17 см. Вага тіла 40-60 г.
- Деякі різновиди лемурів використовують землю в якості протиотрути від отруйних речовин, що містяться в листі деяких дерев.
- Для спілкування з родичами лемурам вистачає усього 12 звуків.

- Найбільший вид лемурів – Індрі. Вони важать близько 10 кілограмів і мають довжину тіла до 90 сантиметрів.
- При необхідності лемури можуть надовго впадати в сплячку. При цьому температура їхнього тіла стає такою, як температура навколишнього середовища. Майже ніхто із ссавців не має таких здібностей.
- Демонструючи свою симпатію, лемури за допомогою зубів перебирають шерсть об’єкта своєї прихильності.
- Лемури живуть великими дружними сім’ями, серед яких бійки та конфлікти – дуже велика рідкість.
- В природному середовищі лемури живуть від 20 до 27 років.
- В сім’ях лемурів головування в сім’ях належить самкам, а не самцям.

-
Голодні лемури можуть їсти навіть гнилу деревину.
-
Улюблена їжа лемурів – фініки. Ці плоди можуть становити половину річного раціону тварини.
-
Лемури за допомогою хвоста можуть направляти запахи в потрібну їм сторону – це є один із засобів їхнього спілкування один з одним.
-
Лемури вміють спиняти свій метаболізм коли мало їжі.
-
Ранковий спів лемурів індрі, яким вони визначають свої права на володіння територією, можна чути на відстані до 2 кілометрів.
-
Індрі, на відміну від інших лемурів, не можуть жити в неволі. Тому їхнє розведення в штучному середовищі неможливе.
-
Біля половини дитинчат лемурів помирає протягом першого року життя. На жаль, народжуються вони зазвичай дуже слабкими.
Матеріал з відкритих джерел
Працівники бібліотеки