Цікаві факти про лемурів

Які почуття у вас викликає це дивне створіння? Очевидно на вашому обличчі з’являється посмішка коли ви дивитеся на цю милу мордочку. А чи знаєте ви, що їхня назва походить з латинської мови. Лемурами називали душі померлих, які не знаходили спокою в царстві бога мертвих Плутона і блукали по ночах, наводячи дикий жах на древніх римлян. У них навіть було спеціальне свято за назвою Лемурія, що проводилося 9, 11 і 13 травня з метою захистити себе від цих злих духів. Коли у XVI столітті перші європейці опинилися на Мадагаскарі, їх вразили спритні нічні жителі тропічного лісу з величезними очима, що світяться в темряві. Як тут було не згадати про повір’я древніх римлян? Мандрівники назвали цих тварин лемурами.

Image
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЛЕМУРІВ
  1. Лемури живуть лише на Коморських островах і Мадагаскарі. В живій природі більше ніде їх не можна зустріти.
  2. У природі існує більш ніж 60 видів лемурів. Хоча примати зазвичай дуже схожі на людей, але лемури найменше схожі на нас.
  3. Найменшим з відомих нам лемурів є мишачий лемур (Microcebus). Він важить не більше 30 грамів, а довжина його тіла без хвоста не більше 10 сантиметрів.
Image
  1. Тулуб мишачого мікроцебуса розміром близько 13 см, хвіст – 17 см. Вага тіла 40-60 г.
  2. Деякі різновиди лемурів використовують землю в якості протиотрути від отруйних речовин, що містяться в листі деяких дерев.
  3. Для спілкування з родичами лемурам вистачає усього 12 звуків.
Image
  1. Найбільший вид лемурів – Індрі. Вони важать близько 10 кілограмів і мають довжину тіла до 90 сантиметрів.
  2. При необхідності лемури можуть надовго впадати в сплячку. При цьому температура їхнього тіла стає такою, як температура навколишнього середовища. Майже ніхто із ссавців не має таких здібностей.
  3. Демонструючи свою симпатію, лемури за допомогою зубів перебирають шерсть об’єкта своєї прихильності.
  4. Лемури живуть великими дружними сім’ями, серед яких бійки та конфлікти – дуже велика рідкість.
  5. В природному середовищі лемури живуть від 20 до 27 років.
  6. В сім’ях лемурів головування в сім’ях належить самкам, а не самцям.
Image
  1. Голодні лемури можуть їсти навіть гнилу деревину.
  2. Улюблена їжа лемурів – фініки. Ці плоди можуть становити половину річного раціону тварини.
  3. Лемури за допомогою хвоста можуть направляти запахи в потрібну їм сторону – це є один із засобів їхнього спілкування один з одним.
  4. Лемури вміють спиняти свій метаболізм коли мало їжі.
  5. Ранковий спів лемурів індрі, яким вони визначають свої права на володіння територією, можна чути на відстані до 2 кілометрів.
  6. Індрі, на відміну від інших лемурів, не можуть жити в неволі. Тому їхнє розведення в штучному середовищі неможливе.
  7. Біля половини дитинчат лемурів помирає протягом першого року життя. На жаль, народжуються вони зазвичай дуже слабкими.
Матеріал з відкритих джерел
 
Працівники бібліотеки

Контактна інформація

вул. Масарика Т. (Матросова), 32 м. Мукачево Закарпатська область 89600, Україна

  • dummy +38 050 692 27 81

  • dummy makollege@gmail.com

Підписка на новини

Введіть свою електронну пошту, і ми надішлемо вам більше інформації

Search